Počet záznamů: 1  

Dostál, Alois, 1858-1934

  1. Osobní jménoDostál, Alois, 1858-1934
    Jiné jméno(Cirkevní jméno) Velízský, A., 1858-1934
    (Akronym) A. D., 1858-1934
    Dostál, Aloisius, 1858-1934
    Narození Kvasiny (Česko) - 02.07.1858
    Úmrtí Český Brod (Česko) - 13.06.1934
    Místo působení Křivoklát-oblast (Česko)
    Křečovice (Benešov, Česko)
    Neveklov-oblast (Česko)
    Plzeň-oblast (Česko)
    Praha (Česko)
    Rychnov nad Kněžnou (Česko)
    Úvaly (Praha-východ, Česko)
    Charakt.Kněz, autor katolicky orientovaných povídek.
    ŽivotopisAbsolvent gymnázia v Rychnově nad Kněžnou a kněžského semináře v Praze. V r. 1883 vysvěcen na kněze. Působil na Plzeňsku, Křivoklátsku, v Křečovicích, na Neveklovsku. Od r. 1906 farář, později děkan v Úvalech u Prahy. V r. 1928 jmenován konsistorním radou. - Na všech působištích se věnoval osvětové činnosti, hrál divadlo, přednášel, spolupracoval na přípravách národopisné výstavy v r. 1895. - Přispíval do časopisů Zlatá Praha, Světozor, Zábavy večerní, Ludmila aj. Redigoval měsíčník Vlast. Autor sociologických úvah, próz a výchovných povídek pro dospělé a mládež. V r. 1914 vydal první knížku o Úvalech pod názvem Ouvaly.
    Klíč.slovaosvětoví pracovníci * odborní publicisté * spisovatelé * prozaici * redaktoři * kněží
    CitaceLexikon české literatury. 1. vyd. Díl 1. Praha: Academia, 1985, s. 587.
    CHVOJKA, Karel. O spisovateli Aloisu Dostálovi. Život Úval, 2002, roč. 43, č. 7, s. 17.
    Úvaly v průběhu staletí. Úvaly: Město Úvaly, 2004, s. 263.
    TYČ, Miroslav. Literáti Kolínska. Kolín: Regionální muzeum Kolín, 2004, s. 77.
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
    Odkazy (1) - Soubor jmen korporací - regionální památky
    (1) - Soubor geografických jmen - regionální místopis
    (60) - Digitalizované dokumenty
    (6) - Beletrie
    (5) - ČLÁNKY
    (3) - Regionální literatura - knihy
    Databáze národních autorit NK ČR
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.