Počet záznamů: 1  

Radoměrský, Pavel, 1926-2008

  1. Osobní jménoRadoměrský, Pavel, 1926-2008
    Narození Praha (Česko) - 23.11.1926
    Úmrtí13.10.2008
    Místo působení Louňovice pod Blaníkem (Česko)
    Podblanicko (Česko)
    Praha (Česko)
    Charakt.Numismatik, archeolog, regionální historik a odborný publicista.
    ŽivotopisVystudoval historii na Filozofické fakultě UK v Praze. Po ukončení studia začal pracovat v numismatickém oddělení Národního muzea v Praze, později přešel do oddělení historicko-archeologického. Zabýval se zejména keltským mincovnictvím, antickým, byzantským a českým denárovým obdobím. Autor řady odborných studií a několika prací pro laickou veřejnost a dvou scénářů filmů o numismatice. – Z důvodu vážného onemocnění odešel do předčasného důchodu. Předmětem jeho zájmu se stalo Podblanicko, především stavební historie zaniklého premonstrátského ženského kláštera v Louňovicích pod Blaníkem a málo známá historie obou Blaníků. Ve svém volném čase a na vlastní náklady prováděl zjišťovací výzkumy v Louňovicích pod Blaníkem. Výsledky svých výzkumů na Podblanicku publikoval a seznamoval s nimi na přednáškách odborníky i laickou veřejnost. Spolupodílel se na výstavách o historii zaniklého kláštera, městečka i Blaníků. Završením jeho záslužné činnosti se stalo otevření stálé expozice Národního muzea v prostorách louňovického zámku. – V r. 2009 mu bylo uděleno ocenění Blanický rytíř in memoriam za bohatou badatelskou a publikační činnost v oblasti regionální historie.
    Klíč.slovanumismatici * archeologové * historici * regionální historici * odborní publicisté * scenáristé * filmoví scenáristé
    CitaceBlaničtí rytíři : přehled držitelů ocenění Blanický rytíř : (1999-2018). Vlašim: Český svaz ochránců přírody Vlašim : Muzeum Podblanicka, 2018, s. 54. ISBN 978-80-87964-18-7.
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
    Odkazy (1) - Soubor jmen korporací - regionální památky
    (4) - Digitalizované dokumenty
    (10) - Odborná literatura, mapy
    (11) - ČLÁNKY
    (3) - Regionální literatura - knihy
    Databáze národních autorit NK ČR
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.