Počet záznamů: 1  

Langer, Stanislav, 1924-2004

  1. Osobní jménoLanger, Stanislav, 1924-2004
    Narození Mnichovo Hradiště (Česko) - 21.02.1924
    Úmrtí29.06.2004
    Místo působení Brno (Česko)
    Doksy (Česká Lípa, Česko)
    Hradec Králové (Česko)
    Jihlava (Česko)
    Mladá Boleslav (Česko)
    Nový Bydžov (Česko)
    Pelhřimov (Česko)
    Pardubice (Česko)
    Praha (Česko)
    Rybniště (Česko)
    Rychnov nad Kněžnou (Česko)
    Semily (Česko)
    Třebechovice pod Orebem (Česko)
    Ústí nad Labem (Česko)
    Železný Brod (Česko)
    Charakt.Psycholog, vysokoškolský pedagog a odborný publicista.
    ŽivotopisV dětství se s rodiči přestěhoval do Rybniště na Rumbursku, později do Třebechovic pod Orebem. Gymnázium začal studovat v Hradci Králové, pokračoval v Pelhřimově a studium ukončil až v r. 1945 v Jihlavě. Během války se vyučil strojním zámečníkem ve Škodových závodech v Mladé Boleslavi. Absolvent Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. – V r. 1949 se stal učitelem na základní škole v Doksech. Později vyučoval na základní škole v Semilech a krátce na průmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Poté se přestěhoval s rodinou do Hradce Králové. Od r. 1957 přednášel psychologii na zdejším Pedagogickém institutu. Prakticky zkoumal vývoj dětského myšlení a chování mládeže. V r. 1968 se habilitoval na Karlově univerzitě a byl jmenován docentem. Spoluzakladatel první lékařsko-psychologické poradny v ČR. Od r. 1980 působil na pedagogické fakultě v Ústí nad Labem, zároveň externě působil na Vysoké škole chemicko-technologické v Pardubicích a na Vysokém učení technickém v Praze. V r. 1989 se vrátil do Hradce Králové, jmenování profesorem i další působení na fakultě mu však bylo zamítnuto. Nadále se věnoval výzkumu a práci v pedagogicko-psychologických poradnách v Hradci Králové, Novém Bydžově a v Rychnově nad Kněžnou. Soudní znalec psychologie. – Autor pedagogicko-psychologických výzkumných prací a knižních publikací. Založil vlastní nakladatelství KOTVA, kde vyšlo jeho sedm knih. – Uznávaný amatérský mineralog, ve svém volném čase se věnoval sběratelství a poznávání minerálů a polodrahokamů.
    Klíč.slovafilozofové * psychologové * učitelé * středoškolští pedagogové * vysokoškolští pedagogové * odborní publicisté * soudní znalci * nakladatelé * mineralogové
    CitaceHUBAČ, Karel. Doc. PhDr. Stanislav Langer, CSc. . Kamelot: zpravodaj města Mnichovo Hradiště. 2018, č. duben, s. 11.
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
    Odkazy (1) - Digitalizované dokumenty
    (13) - Odborná literatura, mapy
    (1) - ČLÁNKY
    Databáze národních autorit NK ČR
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.