Počet záznamů: 1  

Trefil, Bohumil, 1901-1974

  1. Osobní jménoTrefil, Bohumil, 1901-1974
    Narození Praha (Česko) - 02.07.1901
    Úmrtí Mladá Boleslav (Česko) - 11.12.1974
    Místo působení Mladá Boleslav (Česko)
    Rožmitál pod Třemšínem (Česko)
    Charakt.Mladoboleslavský kulturní pracovník, hudební skladatel.
    ŽivotopisBankovní úředník na různých místech, od r. 1930 v Mladé Boleslavi. - Všestranný kulturní pracovník. Hudební skladatel a dirigent v mladoboleslavském divadle. Zakladatel souboru Mladá píseň. Jako hudebník účinkoval v několika pražských orchestrech a komorních souborech. - Pracoval také jako loutkař, sám loutky vyráběl, maloval kulisy a skládal divadelní hry. - Od r. 1936 pracoval jako herec, režisér a scénograf v Lidovém divadle v Mladé Boleslavi. Spoluzakladatel ochotnického mladoboleslavského Nového divadla. - Věnoval se také malování a literární tvorbě. - Autor scénické hudby k více než 40 inscenacím, mnoha kantát a písní pro sólový zpěv i sbor, např. zhudebnil Nerudovy Písně kosmické aj. V regionálním i odborném tisku publikoval hudební a divadelní kritiky, recenze ad. – Dlouhodobě žil a tvořil v Rožmitále pod Třemšínem.
    Klíč.slovakulturní pracovníci * hudebníci * hudební skladatelé * výtvarníci * divadelní výtvarníci * malíři * spisovatelé * prozaici * umělečtí kritici * divadelní ochotníci * loutkáři
    CitaceČeskoslovenský hudební slovník osob a institucí. 1. vyd. Sv. 2. Praha: Státní hudební vydavatelství, 1965, s. 788.
    BENEŠ, Luděk. Několik generací dokázal Bohumil Trefil vlákat do světa umění a kultury. Boleslavský deník, 1999, roč. 7, č. 303, s. 8.
    BENEŠ, Luděk. Trefil stál u zrodu Nového divadla. Boleslavský deník, 9.7.2002, roč. 10, č. 157, s. 20.
    Boleslavské osobnosti: Bohumil Trefil- skladatel, malíř a literát. Mladá Boleslav: Knihovna města Mladá Boleslav, 2004. 22 s.
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
    Odkazy (1) - Odborná literatura, mapy
    (4) - ČLÁNKY
    (1) - Regionální literatura - knihy
    Databáze národních autorit NK ČR
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.