Počet záznamů: 1  

Kraus, Václav, 1887-1946

  1. Osobní jménoKraus, Václav, 1887-1946
    Narození Velké Popovice (Česko) - 30.08.1887
    Úmrtí Praha (Česko) - 14.02.1946
    Místo působení Mladá Boleslav (Česko)
    Pardubice (Česko)
    Praha (Česko)
    Charakt.Architekt, středoškolský pedagog a organizátor kulturního života na Mladoboleslavsku.
    ŽivotopisAbsolvent strojního inženýrství na pražské technice. Krátce pracoval v továrně na železné konstrukce v Pardubicích. Pedagog, později ředitel Zemské řemeslnické školy, od r. 1927 Zemské průmyslové školy v Mladé Boleslavi. - Vedle pedagogické činnosti amatérský divadelní režisér ve Spolku paní a dívek a v divadelním odboru Sokola. Později působil v mladoboleslavském divadelním souboru Kolár ve funkci ředitele. Člen řady kulturních a osvětových spolků, např. Klubu přátel umění, Spolku inženýrů aj. Jako dlouholetý starosta sokolské jednoty se ihned po okupaci republiky zapojil do odboje. V r. 1941 musel opustit místo ředitele školy a krátce nato byl zatčen a vězněn v koncentračním táboře. Dožil se osvobození s podlomeným zdravím a po necelém roce umírá. - Autor cestopisných článků, recenzí divadelních inscenací a sportovních zpráv v regionálním tisku a v Národní politice. - Tvůrce projektu světelné fontány a plastické mapy pro výstavu severních Čech v Mladé Boleslavi, světelných fontán v Lounech, Železném Brodě a v Praze.
    Klíč.slovaučitelé * středoškolští pedagogové * architekti * divadelní ochotníci * divadelní režiséři * divadelní ředitelé * sokolští pracovníci * odbojoví pracovníci
    CitaceBENEŠ, Luděk. Vlastimil Kraus byl znalcem v oboru slovanských jazyků. Boleslavský deník, 2001, roč. 9, č. 33, s. 7.
    BENEŠ, Luděk. Osobnosti Mladoboleslavska. Mladá Boleslav: Muzeum Mladoboleslavska, 2009, s. 108.
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
    Odkazy (2) - ČLÁNKY
    (1) - Regionální literatura - seriály do r. 1950
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.