Počet záznamů: 1  

Oblomov

  1. Autor Gončarov, Ivan Aleksandrovič, 1812-1891 (Autor)
    NázevOblomov / Román od Ivana Alexandroviče Gončarova ; [Z] rus. orig. Oblomov přel. Vilém Mrštík ; Překl. rev. a dosl. naps. Jaroslav Závada ; Il. ... Jiří Šindler
    Unif.název Oblomov. Česky
    Další autor Mrštík, Vilém, 1863-1912 (Překladatel)
    Vydání2. vyd.
    Nakl.údajePraha : Vyšehrad, 1951 (Svoboda, n.p., záv. 4)
    Fyz.popis669, [3] s. ; 8°
    EdiceŽivý odkaz světa
    Knihovna světové klasické prózy ; Sv. 3
    Edice/záhl.Živý odkaz světa
    Knihovna světové klasické prózy
    Poznámky10750 výt.. DOKUMENT JE K DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ!
    Předmět.hesla ruský román * komunisté * velkostatky
    Forma, žánr romány
    Konspekt82-1/-8 - Literatura různých forem a žánrů (o ní)
    MDT821-31 * 821.161.1-31 * 329.15-051
    AnotaceOblomov není jen postava jedné doby a jedné literatury - je to typ, stojící po boku řady postav svět. literatury, Don Quijota, Hamleta, Tartuffa ... Pro jeho hodnocení v soudobé společnosti je směrodatný soud V.I. Lenina, jenž napsal: "Existoval takový typ v rus. životě - Oblomov. Stále ležel v posteli a dělal plány. Od té doby uplynulo mnoho času. Rusko prodělalo tři revoluce, a přece Oblomovové zůstali, protože Oblomov nebyl jen velkostatkář, to byl i rolník, a nejen rolník, byl to i inteligent a nejen inteligent, nýbrž i dělník a komunista. Stačí, když se podíváme na sebe, na naše zasedání, na naši práci v komisích, a můžeme říci, že starý Oblomov zůstal, a musíme ho dlouho umývat, česat a vochlovat, aby z něho bylo něco pořádného." Nové vyd. románu užívá zrevid. překladu Viléma Mrštíka, který se tolik zasloužil o uvedení rus. realistů do čes. literatury.
    Země vyd.Česko
    Jazyk dok.čeština
    URLDigitalizovaný dokument
    VlastníkKladno SVK
    Druh dok.Digitalizované dokumenty
    Zobrazit informace o knize na stránce www.obalkyknih.cz
    Oblomov

Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.