Number of the records: 1  

O pokoření stavu městského léta 1547

  1. Author Sixt z Ottersdorfu, 1500-1583 (Author)
    TitleO pokoření stavu městského léta 1547 / Sixt z Ottersdorfu
    IssuePrvní vydání
    Issue stat.V Praze : Melantrich, 1950
    Phys.des.172 stran, 12 nečíslovaných stran obrazových příloh : ilustrace, portréty, faksimile ; 19 cm
    ISBNKčs 56,00
    EditionOdkaz minulosti české ; 13. svazek
    Series/headingOdkaz minulosti české
    Note3000 výtisků. Obsahuje rejstřík. DOKUMENT JE K DISPOZICI POUZE V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ!
    Subj. Headings 16. století
    stavovský odboj (1547)
    Česko - dějiny - 16. století
    Form, Genre paměti
    Conspect94(437) - Dějiny Česka a Slovenska
    UDC94(437.3)"1547" * (0:82-94)
    AnnotationKancléř Starého Města pražského Sixt z Ottersdorfu, mluvčí tzv. prvního českého stavovského povstání, byl po jeho porážce v létě roku 1547 zbaven úřadu a na dva měsíce zajat na Pražském hradě. Po propuštění se věnoval sepisování ilegálních Akt aneb knih památných čili historie oněch dvou nepokojných let v Čechách 1546 a 1547, které byly polemikou s oficiálními Akty těchto všech věcí, které jsou mezi nejjasnějším knížetem a pánem, panem Ferdinandem (etc.) a jistými osobami z panského, rytířského a měšťanského stavu království Českého léta tohoto XLVII zběhly. Vypravěčsky živé popisy pražských nepokojů, pompézního králova soudu a jeho následků, v nichž autor obhajuje vzbouřence a ostře odsuzuje královu politiku a šlechtu, která v kritických chvílích zradila stavovský spolek, patří k nejvýznamnějším dílům české literatury 16. stol.. Komentované vydání části původně "samizdatového" historicko-politického Dennopisu, v němž přední pražský patricij, politik, právník a humanista popisuje povstání českých stavů v Praze proti Ferdinadovi I.
    CountryCzech Republic
    LanguageCzech
    URLDigitalizovaný dokument
    OwnerKladno SVK
    Doc. KindDigitalizované dokumenty
    View book information on page www.obalkyknih.cz

Number of the records: 1  

  This site uses cookies to make them easier to browse. Learn more about how we use cookies.