Počet záznamů: 1  

Machátová, Danuše, 1957-2020

  1. Osobní jménoMachátová, Danuše, 1957-2020
    Narození31.07.1957
    Úmrtí27.12.2020
    Místo působení Kladno (Česko)
    Praha (Česko)
    Charakt.Podnikatelka v oboru uměleckých řemesel, prezidentka sdružení pro umělecká řemesla Rudolfinea, odborná pracovnice tanečních soutěží.
    ŽivotopisAbsolvovala gymnázium a Školský ústav umělecké výroby, obor textilní technika. Po celý svůj profesní život pracovala v Ústřední radě odborů v sekci uměleckých řemesel. V březnu 2010 byla zvolena prezidentkou sdružení pro umělecká řemesla Rudolfinea o.s. a pracovala pro sdružení přes deset let. Předsedkyně Sektorové rady uměleckých řemesel při Hospodářské komoře ČR. Aktivně se podílela na rozvoji Národní soustavy kvalifikací v oboru uměleckých řemesel spolu s Národním ústavem pro vzdělávání. Svou hlubokou znalostí problematiky uměleckých a lidových řemesel postavila na nohy existenci těchto řemesel jak v našem státě, tak prostřednictvím Treximy v EU. – Dlouholetá členka Českého svazu amatérského společenského tance a po transformaci svazu na Český svaz tanečního sportu byla dlouhá léta členkou představenstva Středočeské divize. Odborný pracovník soutěží ve společenském tanci, odborný dozor Mistrovství ČR ve všech možných disciplinách. Od r. 2012 pracovala v sekretariátu Českého svazu tanečího sportu. - Významnou roli v jejím profesním životě hrála práce v odborech. Po listopadu 1989 se podílela na formování odborů v nových podmínkách a na organizaci odborových struktur. Předsedkyní Odborového svazu pracovníků výrobních a účelových organizací kultury byla až do ukončení jeho činnosti v r. 2020. Své úsilí a energii zaměřila na zlepšování pracovních a životních podmínek žen. Za rovné příležitosti žen a mužů v práci i ve společnosti se angažovala v odborech jak na národní, tak evropské i světové úrovni. – Za rozvoj podnikání v České republice a dobré jméno Hospodářské komory obdržela in memoriam Merkurovu medaili. – Žila v Kladně.
    Klíč.slovapodnikatelé * umělecká řemesla * osvětoví pracovníci * taneční teoretici * odboroví pracovníci
    CitaceVzpomínka na Danuši Machátovou [online]. [cit. 5.5.2021]. Dostupné z: https://www.komora.cz/news/vzpominka-na-danusi-machatovou/.
    ŠTECHOVÁ, Dana. Danuše Machátová: působení v odborech. 2021 [e-mail].
    Druh soub.Soubor osobních jmen - regionální osobnosti
Počet záznamů: 1  

  Tyto stránky využívají soubory cookies, které usnadňují jejich prohlížení. Další informace o tom jak používáme cookies.